Mangel på B12 er sjeldent, men dersom man mot formodning har et ensidig og utilstrekkelig kosthold kan det forekomme. Ettersom vitamin B12 ikke produseres i planter bør man ved et vegansk kosthold vurdere å ta tilskudd av vitamin B12.
Vitamin B12-mangel
Vitamin B12 er et av de 8 vannløselige B-vitaminene. Blant B-vitaminene er mangel svært sjelden i den generelle nordiske befolkningen, men vitaminmangel kan i sjeldne tilfeller forekomme dersom man spiser ensidig eller utilstrekkelig. Et variert og sunt kosthold som inneholder animalske kilder vil dekke behovet for vitamin B12. Har man en langvarig sykdom som nedsetter kroppens evne til å ta opp vitaminer fra maten, kan vitaminmangel også forekomme.
Symptomer på B12-mangel
Mangel på vitamin B12 gir blodmangel og skader på nervesystemet. Som regel er det få symptomer i tidlig utvikling av B12-mangel. Fordi B12 gir blodmangel vil etter hvert blodprosenten gå ned og man kan merke blekhet, slapphet og tretthet. Som symptomer på skader på nervesystemet vil det kunne oppstå tegn på nerveskader i form av symmetrisk nummenhet og prikking i armer og ben. Dette er allikevel symptomer som kan ha andre årsaker og man skal være forsiktig med selvdiagnostisering. Derfor skal man heller henvende seg til lege dersom ved slike symptomer for å utelukke eller påvise B12-mangel.
B12-mangel hos vegetarianere og veganere
Vitamin B12 dannes kun av bakterier som naturlig forekommer i tarmen hos dyr. Bakterier i vår egen tarmflora kan også lage vitamin B12, men disse bakteriene er vanligvis ikke i de delen av tarmen der det tas opp næring. Derfor er animalsk kjøtt primærkilden til vitamin B12 i vårt kosthold. Spesielt er det lever og nyer som er gode kilder til vitaminet, men også egg, fisk, melkeprodukter og enkelte typer ost som f.eks. camembert er kilder. Plantekilder inneholder ikke vitamin B12, og vegetarianere og veganere er derfor utsatt for å få mangel på dette vitaminet. Vegetarianere spiser ikke kjøtt, mens veganere er ekstra utsatt for lavt B12 inntak da de i tillegg til kjøtt også avstår fra alle animalske matvarer som egg, melk og ost.
Hvordan få i seg vitamin B12?
Å få i seg tilstrekkelig B vitaminer gjennom kosten er ikke vanskelig, men inntak av akkurat B12 kan være en utfordring for noen, da B12 kun finnes i animalske matvarer. Lever og nyrer er spesielt gode kilder til B12, men dette er kanskje ikke mat som inngår i den daglige kosten for folk flest. Det kan da være godt å vite at det anbefalte inntaket av B12 og andre B-vitaminer også kan dekkes via kosttilskudd. Under finner du en oversikt over hvilke matvarer du kan spise for å innta vitamin B12:
- Lever
- Nyrer
- Melk og melkeprodukter
- Enkelte typer ost
- Egg
- Fisk
Hvorfor er B12-vitamin viktig?
B12 er essensielt for dannelse av blodceller. Vitaminet er også involvert i energiomsetning og er viktig for normal funksjon av immunsystemet. De fleste kjenner til B vitamin, men for flere er det kanskje nytt at det finnes hele åtte B-vitaminer. Hver og en av disse B-vitaminene spiller en viktig rolle for kroppen, i likhet med de andre vitaminene.